Studentersamfundet i Trondheim
  • Sted

    Trondheim

  • Prosjekttype

    Kultur

  • Byggherre

    Studentersamfundet i Trondhjem

  • Status

    Ferdigstilt 2024

  • Størrelse

    5 200 m²

  • Foto

    Kristoffer Wittrup

STUDENTERSAMFUNDET I TRONDHEIM

Det runde røde huset ved Elgeseter bru

Huset har vært hjem for studentmiljøets kulturaktiviteter, samfunnsdebatt og sosiale arrangement i snart 100 år. Studentene har hele tiden eid bygget selv og organisert virksomhet og arrangement på frivillig basis. Virksomhetene omfatter bl.a. kulturarrangementet UKA og den internasjonale studentfestivalen ISFIT.

Prosjektskisse

Da bygget på ca. 7000 m2 ble oppført var det 700 studenter ved NTH. I dag er det 40.000 studieplasser ved universiteter og høyskoler i Trondheim. En utvidelse av Studentersamfundet har vært diskutert i mange tiår. Samfundets føringer for tilbygget var et mer åpent og inviterende bygg som samtidig beholdt noe av det gamle byggets mystikk. Tilbygget skulle ikke overskygge eksisterende bygg, men heller ikke underordne seg, slik at byggene til sammen kunne fremstå som en tydelig enhet. Nybygget skulle tørre å skille seg ut, være noe nytt og eget, men samtidig være Samfundet. En idékonkurranse om byggets form og utseende

ble gjennomført i 2018, og konseptet fra Eggen arkitekter viste en åpen etasje på gateplan, teatersal under bakken og konsertsal løftet over. Salene midt i bygget er omkranset av serverings- og arbeidslokaler, med sømløse forbindelseslinjer mellom nytt og gammelt bygg i alle etasjene. Et smalt, innglasset gårdsrom eksponerer byggets opprinnelige østfasade, og gir rom for vertikal og horisontal bevegelse. Konseptet inneholdt også idéen om en transparent fasadeskjerm som både kunne speile og tilsløre vekslende aktiviteter og forandrer seg fra dag til natt og fra hverdag til fest med et levende uttrykk. Alle disse prinsippene sees i det ferdige bygget.

Oversiktsbilde
Vertikaltbilde

I prosjektet er tilbygget gitt en selvstendig form og volum slik at eksisterende bygg beholder sitt ikoniske uttrykk. Samspill i materialer, form og farger knytter byggene sammen i bybildet. Den gittermurte teglskjermen danner rosettmønstre som finnes i den opprinnelige fasaden. Klimaveggen med glasspartier og vinduer ligger tilbaketrukket bak skjermen slik at lys fra virksomheten siler ut og brytes opp.

Oversiktsbilde
Image

 

Image

 

Image

Samfundets tradisjon er at romfunksjoner og bruk endres over tid, hvor de frivillige selv utformer og fornyer interiøret i forbindelse med UKA annet hvert år. Tilbyggets interiør er derfor utført med robuste overflater med synlige tekniske føringer.

Image

Glassfasadene er utsmykket med trykk av alle Uka-plakatene.

Image

No related projects found.

Loading...